Fyysinen hyvinvointi

Liikuntaa on jokainen askel, jonka otat. Tärkeä on se, mitä teet joka päivä. Työmatkat ja asioinnit voi hoitaa kävellen tai pyörällä. Portaat ja rullaportaat voi nousta jalan. Siivous, lumi- ja pihatyöt, remontointi, marjastus, sienestys, metsästys ja kalastus ovat myös hyötyliikuntaa.

Huomaat, että tulet askelille ahneeksi, kun alat laskea kävelyminuutteja. Etpä oikaisekaan suorinta reittiä vaan kierrät mutkan kautta. Etpä menekään autolla vaan kävellen.

10 000 askelta päivässä on sopiva annos terveyden kannalta. Tähän tavoitteeseen pääsee puolen tunnin kävelylenkillä arkirutiinien lisäksi

Ulkoilu vie säryt

Luonnosta voi helpoiten ammentaa kuntoa ja virkeyttä. Saa liikkua niin kuin itse haluaa ja niin kuin hyvältä tuntuu. Ulkoilu lääkitsee niska-hartiaseudun särkyjä ja kolotuksia sekä parantaa myös päänsärkyä.

Aivot rasittuvat päivän mittaan miljoonista pienistä tehtävistä. Vastapainoksi ne tarvitsevat lepoa ja huoltoa. Luonnossa liikkuminen antaa sitäkin.

Säännöllinen kävely, uinti, hiihto tai muu kohtuullisesti kuormittava liikunta ehkäisee muun muassa:

- Kakkostyypin diabetesta
- Sepelvaltimotautia
- Verenpainetautia
- Paksusuolen syöpä
- Selkävaivoja
- Niska-hartiavaivoja
- Osteoporoottisia murtumia

Riko rutiinit

Liikunnan tulisi olla monipuolista. Yksipuoliset ärsykkeet kehittävät kuntoa vain jonkin aikaa. Rasittavuudeltaan samanlaisena toistuvat kävelylenkit ylläpitävät tiettyä kuntoa, mutta eivät kehitä sitä.

Liikunnan lajeja on pilvin pimein. Valitseeko sosiaalinen, ulospäin suuntautuva luonne ryhmäliikuntaa ja mietiskelevä, sisäänpäinkääntynyt jooga? Sattuma ja tarjolla olevat mahdollisuudet sanelevat useimmiten, minkä lajin itse kukin ottaa omakseen.

Onko keilailu liikunta? Petanque? Biljardi? Kaikki ne vaativat ruumiillisia ponnistuksia ja liikuttavat niveliä. Sosiaalisina lajeina ne tarjoavat jännitystä ja hauskanpitoa.

Lähde: www3.tokem.fi